Wat is de beste plek voor mijn zwembad in de tuin?

Waar plaats ik het beste mijn zwembad?

De ligging van het zwembad is een belangrijke keuze. Wil je een zwembad bij het huis om beter overzicht te houden? Of juist van het terras weg omdat de kinderen anders niet genoeg ruimte hebben?

Maak de volgende afwegingen:

  • Waar komt de filterinstallatie? Zorg dat deze op maximaal 15 meter van het zwembad komt.
  • Komt er een warmtepomp of kiest u voor zonnecollectoren?
  • Komt er een hek of overkapping bij het zwembad heen?
  • Op welke hoogte komt het zwembad ten opzichte van het terras of het gazon te liggen?

Zwembad bij terras

Zwembad gelegen bij terras

Zwembad diep in tuin

Zwembad in de tuin

Vaak zijn zwembadbouwers geneigd om ook met de windrichting rekening te houden maar in de praktijk is dit niet zo belangrijk. Een juiste plaatsing van de inbouwdelen (skimmers en inspuiters) is veel belangrijker om over na te denken.

Ook kan het handig zijn om een tuinarchitect in te schakelen. Hij kan u adviseren over de juiste verhouding van het zwembad ten opzichte van de rest van de tuin.

Tot slot kan ook rekening houden met de stand van de zon. Als een zwembad de hele dag in de zon ligt, is dit aangenamer voor de gebruikers van het zwembad. Bovendien warmt rechtstreeks zonlicht het zwembad op waardoor u minder stroom nodig heeft om het zwembad te verwarmen.

Welke overwegingen heb jij gemaakt wat betreft de locatie van je zwembad? Wat was een goede keuze en heb je ergens spijt van? Laat je reactie hieronder achter!