FAQ – leidingenschema zwembad

Het leidingenschema voor het plaatsen van een zwembad is één van de meest besproken onderwerpen op internet. Je hebt verschillende oplossingen voor dezelfde vragen en niet alle visies komen overeen. Helaas kan en mag er niets misgaan aangezien je de plaatsing en installatie nauwelijks kan herstellen. Daarom geven wij antwoorden op de veel gestelde vragen. Daarnaast hebben wij een complete handleiding voor PVC leidingwerk beschikbaar.

Welke PVC buizen gebruik je voor een zwembad?

Wat is het verschil tussen een vaste PVC buis en een flexibele PVC buis?

In den beginne was er enkel vaste PVC pijp. Hiermee werden alle zwembaden mee uitgevoerd en in principe werkt dit prima.

Flexibele PVC, oftewel flexPVC, heeft echter een aantal voordelen. Ze zijn verkrijgbaar op rollen van 25 en 50 meter en je kan dus vrijwel complete lengte overbruggen zonder lijmnaden te voorzien in de grond. Hoewel PVC lijmen niet moeilijk is, is elke lijmnaad een lekkage risico. Daarnaast heb je minder bochten nodig waardoor de weerstand in de leidingen minder groot is.

Nadeel is dat de prijs per meter wat hoger ligt en de binnenzijde iets kleiner is. De wanden van een PVC slang is namelijk een stuk dikker. Ook zit er geen mof (eindstuk) aan voor de directe verlijming op een ander stuk. Maar de hogere meterprijs wordt gecompenseerd door minder hulpstukken zoals een knietje of bocht uit buis en de kosten van arbeid. Je legt het namelijk een stuk sneller.

Welke diameter PVC leidingen moet ik gebruiken voor mijn zwembad?

Bij privé zwembaden heb je eigenlijk alleen maar te maken met PVC buizen van 50 en 63 mm. Hooguit bij het gebruik van een jetstream werk je met maten van 75 en 90 mm pijp. Deze laatste buizen zijn dan ook een stuk duurder in aanschaf.

Bedenk dat aan de perszijde van het filter een pijp van 50 mm maximaal 9.000 liter per uur kan transporteren. Wanneer je een zwembadpomp hebt van bijvoorbeeld 14 m3/u dan is een enkele buis van 50 mm dus gewoonweg te smal. Aan de aanzuigzijde (tussen de skimmer en zwembad) valt de capaciteit nog verder terug. Hierbij is de lengte van de leiding ook heel bepalend.

Ons advies is dan ook om de aanzuigleidingen naar binnen te brengen met 50 mm en retour 63 mm te plaatsen. Bij het zwembad verdeel je de perszijde dan naar 50 mm om deze op de wanddoorvoeren te verlijmen.

Bij een jetstream heb je soms te maken met een plaatsing van de motor/pomp bij het zwembad vandaan. Om niet teveel debiet te verliezen kan je dan de aanzuigkant in 90 mm uitvoeren en de perszijde 75 mm.

Gebruik ik een knietje, 45 graden bocht of bocht-uit-buis bij mijn zwembad?

Indien je geen flexibele PVC buis gebruikt ontkom je er niet aan om hoeken te maken bij je filterinstallatie. Je hebt hiervoor 3 verschillende mogelijkheden:

  • ‘knietje’ ofwel 90 graden bocht. Hiermee kan je heel strak een hoek maken en dit ziet er heel mooi uit in de zichtbare delen. Veel gebruikt, maar probeer het gebruik te minimaliseren. Dit hoekstuk zorgt namelijk voor de meeste weerstand in de leidingen.
  • 45 graden bocht. Wordt minder gebruikt, maar aan te raden om te gebruiken wanneer het kan. Hiermee bouw je namelijk minder weerstand op, maar het nadeel is dat je meer ruimte nodig hebt.
  • bocht-uit-buis. Dit is veruit de minst gebruikte bocht voor PVC leidingen, maar eigenlijk wel de beste. Je bouwt namelijk de minste weerstand op en we raden deze dan ook aan in de grond te gebruiken.

Leidingenschema voor een zwembad

Hoe lang mag een PVC buis zijn onder de grond? Afstand filterinstallatie zwembad

Hierbij is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig. Hoe korter de afstand des te beter de werking van de zwembadpomp. Met name de aanzuigleiding (dus van het zwembad/skimmer naar de pomp) dient zo kort mogelijk te zijn. Het aanzuigen kost namelijk veel meer moeite dan het water retour naar het zwembad te pompen. Bij een te lange leiding ontstaat zelfs cavitatie en dat legt de hele installatie stil.

Hou als regel aan dat de afstand tussen zwembad en filterinstallatie maximaal 15 meter mag zijn. Plaats de skimmers dan zo dat deze het dichtste bij de pomp zijn. De retourleiding mag best wat langer zijn. Je kan ook professioneel advies vragen om te kiezen voor een dikkere leiding. Maar er komt nog iets bij.

Wanneer je het zwembad gaat stofzuigen komt er op de skimmer of stofzuigeraansluiting nog een geribbelde zuigslang extra op de toch al lange afstand. De kans op cavitatie is dan wel heel groot aan het worden.