Veel gestelde vragen over filtratie bij zwembaden

Gebruik van het zandfilter bij een zwembad

Wanneer moet ik het zandfilter terugspoelen?

Het zandfilter vangt het vuil op uit het zwembad en bewaart deze in het filtervat. Natuurlijk heeft een zandfilter een maximum aan capaciteit om dit vuil op te slaan. Wanneer het zand of glas vervuilt is dan stroomt het water er moeilijker door heen. De druk zal dan oplopen.

Op de zeswegklep zit een drukmeter (manometer) en deze geeft de actuele werkdruk aan. Als het water dus moeilijker door het filter kan zal de drukmeter een hogere waarde aangeven. Dan is het tijd om het zand of glas te reinigen. Zorg ervoor dat de pomp altijd uit staat. Wanneer je de klep bedient met de zwembadpomp draaiende, dan zal er vrijwel zeker een beschadiging optreden.

Het is sowieso goed om wekelijks een deel van het zwembadwater te verversen. Je kan dan beter direct ook het filter spoelen. Ook bij overtollig regenwater kan je dit het beste wegpompen in de backwash stand.

Wat is beter? Filterzand, filterglas of glasparels?

Filterzand is een hele oude toepassing en niet meer van deze tijd. Het is kwartszand, heel zuiver en het wordt nauwelijks beïnvloed door water. Je kan dit synoniem zien met de vorming van drinkwater onder de duinen. Helaas hebben we in een zwembad veel verontreiniging en is dit zand poreus. Het filterzand heeft dus snel de neiging om aan te koeken en dit is met backwash ook niet goed te verhelpen. Het gaat maximaal 5 jaar mee en vervanging is echt een lastig karwei. Na 2 jaar zie je de effecten al teruglopen.

EGFM, filterglas of glasparels in je zandfilter is absoluut een betere keuze. Het gaat veel langer mee en de opnamecapaciteit (de deeltjes die achterblijven) is vele malen groter. De aanhechting is nihil en dus is het terugspoelen een makkie. Je hebt minder water nodig en je hoeft dus ook minder water in het zwembad bij te vullen.

Wat is een automatische terugspoel klep op een zandfilter?

Een zandfilter vangt het vuil op van het zwembad. Wanneer dit vat veel vuil heeft opgeslagen dan gaat de druk oplopen. Het water kan er immers minder makkelijk door heen.

Op elke zandfilter zit een klep (aan de zijkant of op de bovenzijde) waarmee je het water omgekeerd door het filter kan sturen. Dit vuil gaat vervolgens naar de riolering. Zie voor een eenvoudig werking de how-to pagina.

Uiteraard zijn er ook systemen waarmee je dit automatisch kan laten doen. Een sensor meet bijvoorbeeld de druk en spoelt terug wanneer deze een bepaalde waarde heeft bereikt. Of periodiek, bijvoorbeeld 1x per week. Heel handig, maar helaas storingsgevoelig. Een klein deeltje kan de klep doen vastlopen en zelfs beschadigen. Tegenwoordig heb je van Pentair systemen die werken met perslucht en deze zijn wel wat betrouwbaarder.

Tip van ons:

Koop enkel een automatische spoelklep als je een goede service hebt. Wanneer de unit defect gaat in de zomer en je moet hem opsturen naar de fabriek, dan ben je hem weken kwijt. Als je dan geen vervanging hebt dan kan je je bad niet gebruiken. Een groene bak koud water is het enige resultaat. Zorg dus voor een (handmatige) backup of vervangingsmodel.

Wat is het verschil tussen een topklep en zijklep op een zandfilter?

Een zandfilter moet bediend kunnen worden met een zogenaamde 6-wegklep. Dit is een noodzaak om het zand schoon te kunnen maken als het teveel vuil heeft opgevangen.

Je kan een zandfilter kopen met een dergelijke klep aan de zijkant, side-mount zandfilter. Andere modellen hebben een topklep, top=mount zandfilter. De werking is identiek, maar beide modellen hebben specifieke voordelen ten opzichte van de ander.

Voordelen side mount zandfilter

  • Eenvoudiger zand of filterglas wisselen aangezien de bovenzijde een veel grotere opening heeft
  • Mogelijk eenvoudigere bediening door de positie aan de zijkant

Voordelen top mount zandfilter

  • Goedkoper door minder onderdelen
  • Eenvoudiger te installeren door minder onderdelen
  • Vaak makkelijker te bereiken doordat de klep hoger zit

Gebruik en problemen van een zwembadpomp

Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Het hangt sterk af van het type pomp dat je hebt en hoe vaak je het zwembad gebruikt. In de regel zeggen we dat je de pomp 8 uur per dag aan moet zetten, 2x vier uur. Als het goed is heb je dan het water fictief 2x rondgepompt door de zandfilter.

Heb je een frequentiegestuurde pomp dan kan je hem veel langer aanzetten op een lagere snelheid. Zo bespaar je energie en dus geld en geluid. Je kan uitrekenen welke capaciteit pomp je nodig hebt als je de gegevens invult in de online rekenmodule op onze site.

Waarom maakt mijn zwembadpomp zo'n lawaai?

Een zwembadpomp is allereerst luchtgekoeld. Dat betekent dat de pompstructuur open is en dit absoluut niet isolerend is. Daarnaast is een pomp niet altijd van hoge kwaliteit en zijn de onderdelen niet perfect passend. Ook hierdoor kan een pomp meer geluid produceren.

Oplossing is om een pomp te kiezen met een lagere dB aanduiding in de handleiding. Dit soort metingen zijn redelijk betrouwbaar. Daarnaast is een frequentieregelaar ook een optie. Hierdoor kan je de pomp op een lager toerental laten draaien. Je bespaart hier stroom mee uit en ook produceert de pomp minder geluid.

Zorg ervoor dat de pomp wel voldoende frisse lucht kan aanzuigen. Soms zie je mensen de pomp helemaal inpakken en isoleren, maar dat werkt dus niet. Vroeger was een watergekoelde zwembadpomp nog populair, maar die hadden ook weer problemen die de levensduur bekortten.

De zwembadpomp bromt en zoemt, maar pompt niet, wat nu?

Grote kans dat de condensator van de pomp defect is. Dit is een soort accu of batterij die bij de start van de pomp even een piekspanning geeft. Hierdoor kan de ven (schoepenrad) in beweging worden gebracht. Na de ontlading laadt de condensator direct weer op.

Je kan deze meestal redelijk snel vervangen. Kijk naar een cilindervorm op de pomp en schroef deze open. Je kan in een speciaalzaak een nieuwe kopen. Overigens heb je bij pompen op krachtstroom, zogenaamd 400 volt, geen condensator. Het hogere voltage heeft voldoende capaciteit om de pomp in beweging te brengen.

Mijn zwembadpomp lekt een beetje water, precies in het midden. Hoe kan dat?

Een pomp van een zwembad heeft 2 delen. Het kunststof deel met hierop de leidingen aangesloten (vroeger was er ook een bronzen pomp, nu alleen bij een openbaar zwembad). Daarnaast zie je het elektrische deel met hierin de aansluiting van de kabel en de unit met de koperen wikkelingen.

Om ervoor te zorgen dat het water niet bij het elektra deel kan is de as afgeschermd. Er is dus een fysieke afscheiding gemaakt. Om te zorgen dat het water niet via de RVS as kan lekken is er een zogenaamde seal aangebracht. Helaas is dit een kwetsbaar deel van de pomp en kan deze juist hierop gaan lekken. Vervangen is de enige oplossing. Als je handig bent kan je dit zelf, anders moet je hem wegbrengen voor een reparatie.

De pomp draait wel, maar geeft niet veel flow of druk. Wat is de oorzaak?

Dit kan in feite drie oorzaken hebben.

Allereerst kan er een verstopping in de leiding zitten, of het zandfilter is verstopt. Aangezien een verstopping niet heel vaak voorkomt kan je kijken of het zandfilter beter werkt in de recycling modus (of circuleren genaamd). Als de flow dan wel goed is, dan word het tijd om het zand of glas te vervangen.

Ten tweede kunnen er bijvoorbeeld dennennaalden in de ven of schoepenrad zitten. Deze naalden gaan door het mandje in de skimmer heen en ook door de haarvanger van de pomp. Dan blijven ze steken in de ven. Heel fijn, maar de pomp zal uit elkaar moeten om ze te verwijderen. Aangezien je geen bomen wilt kappen, kan je ook een heel fijnmazig netje in de skimmer plaatsen.

Als laatste kan de pomp een deel lucht aanzuigen. Kan voorkomen als het waterpeil te laag is bij de skimmer, of er een gaatje zit in de stofzuigerslang. Wanneer dit niet het geval is heb je een groter probleem. Grote kans namelijk dat er een leiding kapot is tussen het zwembad en de pomp en dit zal gerepareerd moeten worden.

Wat is een frequentie gestuurde zwembadpomp?

Een standaard zwembadpomp heeft 1 snelheid wat betreft circulatie. Hiermee kan je hem aan of uit zetten. Nadeel is dat je dan geen verschillende snelheden kan instellen voor bijvoorbeeld stofzuigen of apart verwarmen via de zonnecollectoren.

Een frequentiesturing is een stuurkast die de pomp op een lager toerental laat draaien. Hiermee heb je het voordeel van een minder stroomverbruik en minder geluid. Wel zo handig.

Je kan een zwembadpomp kopen met ingebouwde frequentiesturing of op een bestaande pomp een externe besturing aansluiten. Dit laatste is met name voordelig als je al een goede zwembadpomp op 1 snelheid hebt.