FAQ – kosten van een zwembad

Besparen op de aanschaf van een zwembad

Waar koop ik het het goedkoopste zwembad?

Een zwembad is natuurlijk een heel breed begrip. Als je een paar tientjes wilt uitgeven voor een Intex bad voor de kinderen dan kan je heel goed terecht op bol.com. Zij hebben een ontzettend groot aanbod. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Amazon tegenwoordig. Zij leveren spotgoedkope zwembaden in Duitsland en Nederland. Zonder verzendkosten! Tegenwoordig zien we ook een verschuiving naar Aliexpress.com voor de aanschaf van eenvoudige onderdelen of zelfs voor een goedkope zwembadpomp

Maar wanneer je een meer professioneel zwembad wilt is je zoektocht wat langer. Je kan bijvoorbeeld beginnen met het aanvragen van een offerte. Je krijgt dan automatisch scherpe aanbiedingen van zwembadbouwers bij jou in de buurt. Ook kan je zoeken op diverse verschillende leveranciers bij jou in de buurt. Je kan bijvoorbeeld zoeken op provincie, of gewoon op je woonplaats.

Wat is een goede offerte voor mijn zwembad? Hoe kies ik de beste?

Bij een zwembad gaat het natuurlijk om meer dan alleen de prijs. Hoeveel dingen doe je zelf en moet de zwembadbouwer bijvoorbeeld ver rijden? De prijs wordt ook bepaald door het seizoen waarin je het zwembad koopt. Als je in het najaar start dan kan de bouwer in de rustige periode van de winter al veel zaken voorbereiden. Je hebt dan wel meer zooi in de tuin in de winter.

Onze ervaring is dat men meestal op gevoel een beslissing neemt. Dus niet de goedkoopste, maar degene die het meeste aanspreekt. Dat lijkt ons ook heel verstandig. Neem daarnaast een gespecialiseerd bedrijf of een allround leverancier bij je in de buurt. Bedenk dat een zwembad bouwen niet bepaald moeilijk is, maar wel een tijdje kan duren en er kan altijd iets tegen zitten. Een lokale bouwer is dan sneller in de buurt voor de gewenste service.

Hoe houd ik bijkomende kosten bij de bouw in de hand?

Maak heel duidelijke en heldere afspraken met de bedrijven waar u zaken mee doet. Bijvoorbeeld bij de aanbesteding van de aanleg van elektriciteit. Zit de bekabeling inbegrepen in de prijs? Of de montagematerialen voor op de muur? Dit kan echt verwarring en onduidelijkheden geven achteraf.

Ook voor het aanleggen van de leiding in de grond moet je duidelijkheid hebben. Zit het graafwerk erbij in, of moet je dat nog apart regelen?

Vraag gewoon bij de aanbesteding heel duidelijk of er nog bijkomende kosten zijn. Vraag naar een duidelijke specificatie en als de installateur dit weigert, kies dan voor een ander. Het is heel normaal tegenwoordig om openheid van zaken te geven, zeker nu alle prijzen zo transparant op internet staan.

Wat kost een zwembad per jaar

Afschrijving en kosten van een privé zwembad

Wat moet ik aan kosten op mijn zwembad afschrijven?

Een eerste aanschaf van een zwembad geeft een werking van ongeveer 10 jaar. Na deze tijd zal er bijvoorbeeld eens een nieuwe pomp, verwarming of afdekking aangeschaft moeten worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de materialen.

Hierbij is het echt van belang te kijken naar de kwaliteit van de materialen. Een gewapende zwembadfolie gaat nu eenmaal langer mee dan standaard folie van 0.75 mm. En een polyester bad weer langer dan een houten zwembad. Als je niet naar een merk kijkt, maar sec naar materiaal dan betaal je voor meer kwaliteit een hogere prijs. Maar dan gaan de materialen wel een stuk langer mee en draag je bij aan een duurzaam gebruik van je zwembad.

Hoe houd ik de afschrijving van mijn zwembad beperkt?

Zoals ook te lezen in voorgaande FAQ valt of staat heel veel met de kwaliteit van de aanschaf. Maar ook met het gebruik kan je veel schade voorkomen. Hou rekening met een uitgebalanceerd niveau van chloor. Daarnaast is bijvoorbeeld het bedienen van de filterinstallatie en afdekking een situatie waar door verkeerd handelen snel dingen kapot kunnen gaan.

Hou bijvoorbeeld een zwembadrobot en accessoires uit de volle zon. Het UV licht beschadigt de kunststof materialen snel.

Kan je een zwembad financieren met een hypotheek?

Ja in principe is dit mogelijk. Althans volgens de algemene regels van de Belastingdienst (Nederland).

De financiering van een zwembad kan samen de financiering van je huis plaatsvinden. Zeker bij de bouw van een huis is de bouw van een zwembad aantrekkelijk, want je kan diverse kosten voorkomen. Zo heb je maar eenmaal een graver nodig en kan je fundering en beton in 1 keer storten.

Voordeel met de financiering in een hypotheek is dat de rente aftrekbaar is. Hiervoor moet je natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook zien we regelmatig dat een zwembad wordt betaald vanuit een bouwdepot. Een bedrijf betaalt de zwembadbouwer dan indien de factuur is aangeleverd. Let dan wel op met de betaaltermijn. Vanuit een bouwdepot kan dit zeker 10 werkdagen duren na goedkeuring.