Veel gestelde vragen over de waterbehandeling van een zwembad

Waterbehandeling en een zwembad horen natuurlijk bij elkaar. Het goed en veilig gebruik van chloor en andere chemische producten is niet heel moeilijk, maar dien je wel eerst een keer te leren. Net als chloor is zoutelektrolyse een veel gebruikt systeem voor de ontsmetting van zwembaden. Waar moet je allemaal op letten en wat is een goed systeem? Wij geven veel tips uit de dagelijkse praktijk.

Chloor en het gebruik in een zwembad

Hoeveel chloor doe ik in mijn zwembad?

Zoveel als nodig! Je kan de hoeveelheid chloor die je gebruikt in een zwembad nooit vooraf vaststellen. Als het heel warm is en ‘drukkend weer’, dan verbruikt je zwembad nu eenmaal meer chloor dan wanneer het buiten 20 graden is. Ook de hoeveelheid zonlicht, de mate van afdekking en de kwaliteit van de zandfilter bepalen de hoeveelheid chloor.

Meten = weten en niet meten = zweten. Zorg dat je altijd je meetwaardes goed hebt en dat je een goede testset gebruikt. je hebt ze in simpele vormen van lakmoesstaafje of met pillen. Zorg dat deze niet over de datum gaan. Daarnaast kan je investeren in een elektronische meetunit, dit werkt vaak met fotometing.

Is zwembadchloor gevaarlijk voor de gezondheid?

In principe wel ja.

Ten eerste is bij de toevoeging van chloor er een kans dat je dampen inademt van de stof. Zorg dan ook voor voldoende ventilatie en houdt de spullen absoluut buiten bereik van kinderen en dieren.

Chloor in zwembadwater is noodzakelijk. Zet een bak met water enkele dagen in de zon en het slijmt ligt er dik bovenop. En dan hebben we het nog niet eens over de beestjes die je niet kan zien. Zorg dus altijd voor voldoende chloor in je zwembad.

Maar is het schadelijk voor je lichaam en gezondheid? Waarschijnlijk wel. We hebben wel eens gelezen dat de longen van een professionele zwemmer net zo zijn aangetast aan het einde van hun carrière als van een astma patiënt. Maar net als autorijden lijkt het wel een noodzakelijk kwaad en zullen we toch blijven zwemmen en zwembaden blijven bouwen zowel privé als openbaar.

Kan een zwembad ook zonder chloor schoon blijven?

Ja dat kan, maar let wel heel goed op de voorwaarden die erbij horen.

Er zijn systemen die een zwembad chloorvrij maken. Zoals E-Clear, een geavanceerde unit die werkt met koperionisatie en verhoogde zuurstof. Maar er zijn meer voorbeelden van verkrijgbaar.

Het probleem is dat een zwembad niet een geheel gecontroleerde omgeving is. Intensief gebruik, kinderen die plassen in het water, of weersinvloeden bepalen de belasting van het water. Deze belasting kan je vergelijken met de hoeveelheid chloor die verbruikt wordt uit de voorraad in het zwembad (zogenaamde vrij chloor).

Een waterbehandeling zonder chloor voor je zwembad is absoluut een goede overweging. Besef echter wel dat je niet altijd in de hand hebt dat er toch een alg in het water komt. Soms moet je dan een kleine hoeveelheid chloor toevoegen. Ook dien je altijd de zwembadpomp te laten lopen en een goed filtermedium te kiezen.

Chloor en chemicaliën veilig toevoegen aan een zwembad

Hoe doseer ik veilig het chloor toe aan mijn zwembad?

Chloor is een zwaar giftige stof welke helaas noodzakelijk is voor je zwembad. Er zijn wel alternatieven, maar die zijn duur en werken vaak ook maar beperkt. Je ontkomt er dus bijna niet aan om chloor te doseren in je zwembad.

Chloor (ofwel Natriumhypochloriet of Calciumhypochloriet) is er in vloeibare vorm, verkrijgbaar in granulaat en leverbaar in 2 soorten tabletten. Vloeibaar chloor koop je in een can en hierop zit meestal 5 euro statiegeld. Vloeibaar chloor wordt meestal gebruikt bij automatische dosering of om een chloorshock te geven.

Granulaat kan je ook goed gebruiken om snel het chloorpeil op een bepaalde waarde te krijgen. Je kan dit het beste oplossen in heet water in een emmer en dan toevoegen aan het zwembad. Slim is om dit in de skimmer te doen met de zwembadpomp draaiende. Zo kan er nooit een restchloor in je bad komen. Doe het wel voorzichtig om een te hoge concentratie in de leidingen te voorkomen. Laat de pomp ook minimaal een half uur nadien draaien.

Chloortabletten (chloortabs) kan je in de skimmer leggen of in een chloordoseersluis. Deze laatste kan je meestal ook instellen qua afgifte.

Kan ik een chloortablet in de skimmer van het zwembad plaatsen?

De skimmer is een prima plaats voor een chloortablet van 200 gram, zo lijkt het. In principe is dit ook geen probleem, maar bedenk wel de volgende zaken. Chloor is zeer agressief en corrosief in de concentratie van 90%. Wanneer de zwembadpomp niet loopt komt er dus een hogere chloorwaarde in de skimmer. Het kunststof waarvan een skimmer is gemaakt (ABS) kan hier wel tegen. Alsmede het skimmermandje. De schroeven waarmee de flens en pakkingen zijn vastgemaakt kunnen wel van RVS zijn, maar deze gaan wel flink roesten.

Chloortablet in skimmer

Daarnaast gebeurt het wel eens dat kinderen de deksel van de skimmer oplichten en de chloortablet vastpakken. Naast het feit dat dit levensgevaarlijk is kan de tablet ook in het zwembad terecht komen. Met name bij zwembadfolie geeft dit enorme problemen. De folie slaat onmiddellijk wit uit en wordt heel broos. Onherstelbare schade.

Beter is het om een chloordrijver of chloordoseersluis te kopen en de tabs hier in te stoppen.

Wat is het voordeel van een chloordrijver?

Een chloordrijver is een extreem handig en nuttig product voor in je zwembad. De drijver is altijd in je zwembad en geeft zodoende een bepaalde hoeveelheid chloor af nadat je een chloortablet hebt toegevoegd.

Meestal zit er een ring aan de onderkant waarbij je de afgifte enigszins kan instellen. Voordeel ten opzichte van de skimmer is dat het chloor het kunststof niet kan aantasten en dat je niet altijd de pomp hoeft te laten lopen.

Zoutelektrolyse in je zwembad gebruiken

Hoeveel zout moet ik in mijn zwembad doen bij zoutelektrolyse?

Hier hebben we een handige tool voor ontwikkeld! Wanneer je de waardes invult in onderstaand schema, dan zie direct hoeveel zout je nodig hebt.

Proef ik zout water in mijn zwembad bij aanschaf van zoutelektrolyse?

Nee, daar merk je vrijwel niets van. De benodigde hoeveelheid zout is dermate laag dat je dit bij drinken niet proeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld zeewater wat al snel een zoutgehalte heeft van 7%. Gemiddeld heb je 0,4% aan zout in je bad, aanmerkelijk minder dus.

Hoe sluit ik een zoutelektrolyse unit aan op mijn zwembad

Het aansluiten van een apparaat voor zoutelektrolyse op de filterinstallatie van een zwembad is niet heel moeilijk. Je hoeft enkel een productiecel in de retourleiding van de pompinstallatie te plaatsen en een schakelkast. Je kan echter wel fouten maken, dus let goed op de volgende zaken.

  • Plaats een zoutelektrolyse pas na de pH doseerunit. De chloorproductie kan de meting van de zuurgraad verstoren.
  • Zoek in de handleiding op of je het zwembad nog apart moet voorzien van een aardpen.
  • Plaats een doorstroom beveiliging in de leiding. Zo voorkom je dat stilstaand water wordt voorzien van een extreme chloorgehalte.
  • Koppel de schakeldraad altijd synchroon met de pomp. Vrijwel elke unit heeft hier een mogelijkheid voor.
  • Check in de manual of het een probleem is wanneer de productiecel verticaal wordt geplaatst. Meestal is een horizontale positie vereist, maar je hebt soms niet de ruimte hiervoor.
  • Bij een lamellendek of rolluik kan je soms een signaalkabel voorzien zodat de productie automatisch wordt onderdrukt wanneer de lamellen dicht zijn.

Als je deze richtlijnen aanhoudt en de handleiding goed volgt ben je verzekerd van een optimale werking. Het inregelen is soms ook nodig en vergeet niet elke week handmatig het chloorniveau te meten. Je weet namelijk nooit helemaal zeker of de elektronische sensoren wel stabiel zijn.

Kan ik de zoutelektrolyse van Intex ook gebruiken op mijn grote zwembad?

Heel eerlijk gezegd? Geen idee.

Wij hebben zelf geen ervaring met dit product van Intex, maar we weten dat het veel verkocht wordt. De opgave in de handleiding is dat je behoorlijk grote zwembaden kan ontsmetten met deze unit. Maar de prijs is zoveel lager dan van alle concurrenten dat het bijna niet geloofwaardig is.

Tips over zoutelektrolyse

Aangezien wij enkel gebruiksklare tips en adviezen willen verstrekken zijn we eigenlijk benieuwd naar reacties betreffende dit gebruik. Stuur svp je bericht naar ons via de contactpagina.

Wat zijn de nadelen van het gebruik van zoutelektrolyse in een zwembad?

Zoutelektrolyse is heel populair geworden voor de waterbehandeling van een zwembad. De voordelen zijn navenant helder: geen chemisch chloor meer toevoegen aan het bad en zwemmers praten over een fijner water voor de huid.

Nadelen van zoutelektrolyse zijn er helaas ook. Deze nadelen zijn:

  • Veel expert zijn van mening dat zout en een zwembad niet samengaan. Hoe laag het percentage zout in het water ook is, dit zout kan veel materialen aantasten. Denk bijvoorbeeld aan de seal (afdichting) van een zwembadpomp of beton of zwembadfolie. Kies dan ook voor een pomp die bestand is tegen zout water, of beter nog zeewater.
  • Je moet af en toe ook zout toevoegen in de loop van het zwemseizoen. Hoewel zout niet kan verdampen verdwijnt het zout door het terugspoelen van het zandfilter of neem je water mee met badkleding. Gelukkig is de meeste apparatuur tegenwoordig voorzien van een indicator dat het zoutgehalte te laag is.
  • Overproductie. Een zoutelektrolyse unit is feitelijk een heel domme productiecel voor chloor. Je stelt een intensiteit in en de cel zet zout in natriumhypochloriet. Als je een rolluik of lamellenafdekking hebt dan zit er vaak een schakelsysteem op om de productie automatisch te reduceren. Tegenwoordig kan je wel een unit kopen met een redox meting en deze behandelt de dosering vrijwel automatisch.