Hoe sluit ik een warmtepomp op mijn zwembad aan

Een zwembadwarmtepomp is een belangrijke en grote investering. Nadat je de juiste keuze hebt gemaakt dient de unit ook aangesloten te worden. Hier kan het mis gaan, dus geven wij je de beste instructies.

De installatie van een warmtepomp op je zwembad

Er zijn een aantal uitgangspunten die voor elke installatie gelden. Hou hier dan ook goed rekening mee. Bij het niet goed aansluiten volgens de richtlijnen is de werking stukken minder en kan er meer overlast ontstaat. Zie hiervoor ook het overzicht met veel voorkomende problemen.

De juiste plaats voor de warmtepomp

Een warmtepomp moet buiten staan. Enkel dan kan er voldoende warmte energie uit de lucht worden gehaald en worden afgegeven aan het zwembad. Zie de warmtepomp als een omgekeerde airconditioning. Indien je de warmtepomp binnen zet (in de veronderstelling dat de temperatuur daar hoger is) haal je een stuk minder rendement uit de energie die je erin stopt. Zonde!

Zorg ook dat de ‘outflow’ ruim voldoende is. Wanneer de uitgaande lucht niet minstens 200 cm heeft dan gaat je rendement ook achteruit. Zoek de juiste afmetingen dan ook op in de handleiding.

installatie van een zwembad warmtepomp

De warmtepomp aansluiten op de leidingen

Het aansluiten van de warmtepomp op de filterinstallatie is niet moeilijk. Vanaf de filterruimte lopen er 2 leidingen van 50 mm naar buiten toe. Op de unit staat duidelijk aangegeven wat de ingang en uitgang is. Maak gebruik van een lijmverbinding op de PVC leidingen, maar een drie-delige koppeling maakt het makkelijker de warmtepomp af te koppelen indien nodig.

Na de zandfilter maak je gebruik van een bypass om de flow naar de warmtepomp te regelen. Dit is een stelsel van kogelkranen die je eenmalig gaat afstellen. Het water wordt dus verwarmd middels de bypass en komt nadien terug bij de hoofdleiding. Een dergelijke bypass is kant-en-klaar te koop, maar zelf maken is ook betrekkelijk eenvoudig.

installatievoorbeeld zwembadwarmtepompSommige fabrikanten geven aan dat de warmtepomp ‘full-flow’ is. Dit betekent dat het gehele water door de warmtepomp kan stromen. Wij raden dit af aangezien je dan geen enkele controle meer hebt. Elke pomp heeft namelijk een optimale doorstroming en nu kan je niets meer inregelen. Ook bij het geheel afkoppelen van de verwarming kan je gewoon blijven filteren.

Het aansluiten van de elektriciteit

De warmtepomp verbruikt natuurlijk ook stroom. Er zal dus een voorziening moeten komen voor elektra. Aangezien hier hoge waardes mee gemoeid zijn raden we aan om professioneel advies in te winnen. Maar voor de planning geven we wel de nodige informatie.

Aansluitschema elektrisch warmtepomp zwembad
Klik op afbeelding voor een vergroting

Je kan een aansluiting hebben van 230 volt of 400 volt. Dit is afhankelijk van de afmeting van je zwembad en de capaciteit van de warmtepomp. Soms zit je op een afweging wanneer je bijvoorbeeld een capaciteit nodig hebt boven de 20 kW. In tegenstelling tot een zwembadpomp is hier niet echt een voorkeur aan te geven.

Afhankelijk van de voorzieningen in je huis kan je het beste een aparte groep aanleggen voor de zwembadverwarming. Een pomp kan namelijk een piekspanning genereren en daarmee een te hoge vraag creëren. De zekering kan daarmee ingeschakeld worden. Een aparte groep is dus aan te raden. Wanneer dit niet mogelijk is zal je de totale vraag moeten vaststellen en checken of dit binnen de 16 ampère zal passen. Bij een klein zwembad is dit doorgaans geen probleem.

Het aansluiten van krachtstroom (400 volt) dien je altijd door een elektricien te laten doen. Je kan namelijk fouten maken bij de connectie en daarmee het elektrisch circuit beschadigen. Een 5 aderige kabel zal vanaf de meterkast doorgetrokken worden. Soms kiezen mensen ervoor om een dergelijke voorziening in de filterruimte te voorzien en vanaf daar alle apparaten van stroom te voorzien.

De bediening van een zwembadwarmtepomp

De bediening van de warmtepomp is redelijk afhankelijk van het type en de plaats. In principe stel je de temperatuur met de thermostaat eenmalig in en de werking is verder automatisch. Wanneer de pomp loopt signaleert de warmtepomp dat er water stroomt en zal de pomp wel/niet aangaan (afhankelijk van de ingestelde en werkelijke watertemperatuur).

Luxere modellen hebben een bedieningspaneel op afstand (bekabeld) en tegenwoordig is een Wifi connectie heel gewoon. Je kan de bediening dan uitvoeren met je iPhone of Android telefoon. De fabrikant heeft dan een speciale app ontwikkeld. Ook zie je tegenwoordig veel connecties met domotica in huis. Hiermee kan je alles integreren en controleren.

Andere richtlijnen bij de installatie

  • Wanneer je een frequentiegestuurde pomp hebt stel je de bypass in voor de flow die ontstaat in de filterpositie. Backwash is dan maar van korte duur.
  • Zet de warmtepomp zo dicht mogelijk bij het zwembad en filterinstallatie om afkoeling in de leidingen te beperken
  • Een plaatsing op een dak is meestal wel mogelijk, maar hou rekening met de toenemende druk in de leidingen en de verdere verspreiding van geluid. Soms zijn er extra voorzieningen nodig, vraag dit na aan je leverancier.
  • Het laten plaatsen van de warmtepomp kan een wijs besluit zijn als je twijfelt aan je eigen ervaring. Het is een hoge investering en je wilt er natuurlijk duurzaam mee omgaan.

Heb je nog vragen omtrent de installatie van een warmtepomp? Stel je vraag hieronder en wij geven antwoord!