In 5 stappen de ideale warmtepomp voor je zwembad

Zoek op Google naar een zwembadwarmtepomp en je haakt weer af door het enorme aanbod.

Resultaat zoekopdracht zwembad warmtepomp

Hoe vind je hierin de weg naar de voor jou beste warmtepomp? Hoe ga je je zwembad op een goede manier verwarmen? Je kan een houtkachel kopen voor het bos die je door de bomen niet meer kan zien, maar er is een andere oplossing!

Kies de beste warmtepomp voor jouw zwembad

Stel jezelf de volgende vragen en je weet welke soort warmtepomp bij jou past. Met deze antwoorden kan je vervolgens eenvoudig een paar offertes opvragen bij een leverancier van zwembaden of online winkel

Vraag 1: Hoe groot is mijn zwembad?

Bij de oriëntatie voor een juiste zwembadwarmtepomp kom je allereerst op de vraag welke capaciteit je moet kiezen. De capaciteit wordt uitgedrukt in de output, dat wil zeggen hoeveel warmte de unit kan leveren. Bijvoorbeeld 13 kW. Dit is de theoretische opbrengst voor je zwembad en niet hoeveel een warmtepomp verbruikt. Hiervoor heb je de COP waarde ook nodig. De opbrengst gedeeld door de COP is de maximale opname van de unit. Elke fabrikant geeft aan bij welke afmeting zwembad de juiste warmtepomp hoort. Het is niet nodig hier van af te wijken, tenzij je echt vroeg in het voorjaar en tot ver in het najaar je bad wil gaan verwarmen. Doorgaans hebben de warmtepompen wel een overcapaciteit.

TIP: ga gewoon af op het advies van de fabrikant of leverancier.

Vraag 2: Hoe lang gebruik ik de warmtepomp

Heb je een zwembadje voor tijdelijk gebruik (zoals een Intex opblaasbaar badje) of juist een professioneel zwembad in de grond? Bij kortstondig gebruik kan je best een eenvoudig model warmtepomp kopen. Het energieverbruik valt dan erg mee aangezien je alleen op warme dagen het zwembad gebruikt. De COP waarde is dan vanzelf maximaal.

Bij langdurig gebruik kom je vaak op een duurder model uit. Bijvoorbeeld een warmtepomp met Inverter techniek bespaart je op de lange termijn veel stroom en dus ook geld.

TIP: kies een zuinige warmtepomp wanneer je hem lang gaat gebruiken en koop een goedkope voor een tijdelijk zwembad.

Vraag 3: Waar plaats ik de verwarming in verband met geluid

Net zoals bij een airconditioning verplaatst de warmtepomp lucht. In de praktijk blijkt dit meer te zijn dan bij een airco. De pomp op zichzelf maakt niet heel veel geluid. De waarde hiervan kan je in de handleiding opzoeken en wordt uitgedrukt in dB. Kijk hier heel nauwkeurig naar!

Ook hier komen we weer uit op een keuze. Staat de pomp enkele uren aan of draait deze autonoom met de filterinstallatie van je zwembad? Bij het opwarmen in het voorjaar staat de pomp vele uren aan per dag. Wanneer je dan overlast veroorzaakt bij de buren is dat niet fijn. Het meeste geluid wordt echter veroorzaakt door de lucht die wordt verplaatst. Plaats de warmtepomp dus niet richting de bosjes op de erfafscheiding.

TIP: de meeste warmtepompen zijn redelijk stil. De warmtepomp op een dak plaatsen is in verband met geluid echter geen goed idee.

Vraag 4: Welk budget heb ik voor de aanschaf van een warmtepomp

DE vraag die iedereen moet stellen. Wat kost een goede warmtepomp en wat is een goed budget?

Allereerst koop je een warmtepomp met de juiste capaciteit. Dan heb je nog verschillende merken en types (wel of geen Inverter bijvoorbeeld?) te koop. Ons advies? Koop de meest zuinige en duurste welke binnen redelijkheid binnen je budget past. Of koop hem een jaar later. Het is onzinnig om eerst een goedkope warmtepomp te kopen en later pas te investeren in een duurdere en beter model.

De levensduur van een warmtepomp is best lang en een duurder model verdient zichzelf meestal wel terug. Koop ook een warmtepomp van een gerenommeerd merk. We zien te vaak dat een merk enkele jaren op de markt verschijnt en dan niet meer leverbaar is. Je hebt dan geen toegang meer tot service en onderdelen.

TIP: koop de warmtepomp die binnen je budget past, maar wees niet te zuinig. Goedkoop is dan meestal Duurkoop.

Vraag 5: Hoeveel verbruikt en kost de warmtepomp in gebruik

Het is moeilijk te voorspellen wat het stroomverbruik op jaarbasis zal zijn. Zoals je in het artikel in de link hiervoor kan lezen zijn er veel factoren van invloed. Je kan echter een grove berekening maken:

Aantal maanden x 30 x 5 = verbruik in uren. Van mei tot en met september verbruik je dus al snel 750 uren. Bij een zwembad van 8×4 meter heb je ongeveer een warmtepomp met een verbruik van 2.3 kW. Afgerond kom je dus op 1.725 uren x € 0,25 = € 430,00 per jaar.

TIP: zet de warmtepomp in de nacht niet aan. De omgevingstemperatuur is dan laag en het rendement gaat dus direct naar beneden!

Welke warmtepomp moet ik kopen voor mijn zwembad?

Lastige, zo niet onmogelijke vraag om te beantwoorden. Wij vertrouwen erop dat je met bovenstaande informatie wat meer inzicht hebt in de zin en onzin van deze wijze van verwarmen. Het gebruik van een warmtepomp is ideaal en comfortabel, maar ze vreten wel veel stroom in verhouding.

Alternatieven voor een zwembadwarmtepomp?

  • Zonnepanelen op je dak
  • Solarlamellen in een afdekking op je zwembad
  • Een koppeling aan systeem voor aardwarmte of zonneboiler op je huis