4 Tips voor de beste zwembadbouwer of leverancier

Een zwembad koop je niet zomaar in de supermarkt. Ja, uitgezonderd de standaard setjes van Intex of Bestway. Maar een permanent of semi-permanent zwembad vergt meer voorbereiding en planning.

De materialen, kennis en arbeid zijn behoorlijk specialistisch. Hoewel je veel zelf kan wat betreft het bouwen van een zwembad in eigen beheer, is expertise een noodzaak. Je kan dus maar beter een betrouwbare en goede leverancier zoeken.

Een goede zwembadbouwer of leverancier

Wat is een goede en betrouwbare partij? Ten eerste zijn er diverse soorten leveranciers op de markt. We noemen er een aantal hier op waar je uit kan kiezen:

 • Lokale zwembadbouwer
 • Een zwembadbouwer verder weg, meestal wat bekendere bedrijven
 • Een gespecialiseerd online bedrijf met aan huis leveringen
 • Bekende en meestal goedkope leveranciers zoals bol.com of Amazon.com

De zoektocht naar een partij/bouwer/leverancier kan online op internet starten, maar wie weet zit er een bedrijf bij jou in het dorp of stad. Is dit dan het handigste, lekker dichtbij? Of heb je contact met een vriend of collega en hebben zij wellicht een goede referentie voor je?

Hoe koop je een goed en betaalbaar zwembad?

Ja! Er zit echt veel kaf tussen het koren. En er zijn zoveel bomen dat het bos al lang uit het zicht is verdwenen. Wij hoorden talloze verhalen over tegenstrijdige waarheden en belachelijke offertes. Maar als je wilt zwemmen in eigen tuin, dan heb je toch iemand nodig. Hoe kan je met een paar tips de kans op een goed bedrijf verhogen?

Tip 1. Kies het zwembad wat bij je past

Dit klinkt als een no-brainer, maar als je dit niet goed aanpakt word je van het kastje naar de muur gestuurd. Iedereen heeft het beste met je voor en heeft het beste systeem. Toch zijn er vele soorten zwembaden verkrijgbaar, elk met een ander prijskaartje.

Begin je oriëntatie online of schaf een leuk boek aan met tips en adviezen. Ook informeren bij vrienden en kennissen over de pro’s en tegens van een bepaald type zwembad werkt heel verhelderend.

Wanneer je de opties hebt teruggebracht tot een aantal van 2 of 3 is het tijd om je op de volgende stap te richten. Je hebt hopelijk dan al wel je budget bepaald voor het zwembad en de bijkomende kosten zoals tuinaanleg en de jaarlijkse kosten.

Tip 2. Bezoek minstens 3 potentiële leveranciers

Oké, je weet in grote lijnen wat voor zwembad je wil. Dan is het handig om een aantal partijen te benaderen voor een volgende informatie ronde. Zoek op internet naar een paar ondernemers die je aanspreken. Check ook of ze bijvoorbeeld online reviews hebben. Bel ze op voor een afspraak! Indien ze geen afspraak met jou willen maken (aan huis of in de showroom) dan zijn ze niet klantgericht en zouden wij er al niet kopen.

Wanneer je online wilt gaan kopen is een paar avonden googlen ook nuttig. Komt de site betrouwbaar over en hebben ze enigszins een specialisme? De koop van een warmtepomp of zwembadpomp kan best via een bekende retailer, maar een compleet bouwkundig zwembad is niet handig aanschaffen hier.

Check of ze de telefoon snel opnemen of terugbellen. Wanneer een bedrijf moeilijk bereikbaar is, zijn ze dat ook als je ze nodig hebt bij een bouwvraag of een storing. Dit geldt ook voor het communiceren per e-mail.

Tip 3. Vraag minimaal 3 offertes op bij diverse partijen

Je hebt je budget al bepaald, maar natuurlijk wil je graag uitkomen op een goede prijs/kwaliteit verhouding. We nemen aan dat je met een budget van € 10.000,00 niet een Starline Monoblock wil gaan kopen, maar is je budget wel reëel? Je kan op diverse manieren de informatie over prijzen verkrijgen.

 • Een op maat gemaakte offerte naar aanleiding van een persoonlijk gesprek met een potentiële leverancier (aangeraden!)
 • Via een website voor het aanvragen van een algemene offerte
 • De offerte van een andere klant kopieëren (afgeraden)

Als je de offertes binnen hebt check dan de volgende zaken goed:

 1. hoe snel is de offerte verstuurd? Lang wachten = slechte klantenservice?
 2. hoe accuraat is de offerte? Hebben ze goed geluisterd?
 3. wijken de prijzen af van je verwachtingen? Hoe goed hebben ze je voorgelicht?

Laat de offertes goed op je inwerken. Hoe is de gehele uitstraling ervan? Soms versturen de aanbieders hele boekwerken met informatie, met name om je te overweldigen. Het klinkt dan allemaal heel gewichtig, maar in de praktijk valt het bouwen van een zwembad best wel mee.

Tip 4. Maak heel duidelijke afspraken

We kunnen je alvast een klein beetje voorbereiden. Een zwembad bouwen is niet veel anders dan een huis bouwen of een grote verbouwing. En als je hier ervaring mee hebt, dan weet je al dat een en ander niet altijd loopt zoals het zou moeten lopen of zoals het gepland is.

Heb je de juiste partij gevonden, of eventueel meerdere partijen, dan is het zaak heel goede en duidelijke afspraken te maken. Zet duidelijk op papier wat je bent overeengekomen op de volgende punten:

 • Betalingsvoorwaarden en termijnen (laatste termijn 30 dagen na oplevering?)
 • Start van de levering en/of werkzaamheden
 • Bouwtijd en de zaken die hier invloed op hebben
 • Mate van oplevering (duidelijke instructies?)

Je kan deze zaken eigenlijk niet duidelijk genoeg vastleggen. Vorst, regen en andere invloeden zijn niet te voorkomen. Helaas heeft een bouwer (in het geval dat je het laat aanleggen) meerdere projecten tegelijkertijd lopen en is de planning soms (zacht uitgedrukt) een puinhoop. Wanneer er iets tegenzit (bijvoorbeeld beschikbaarheid van voorraad) dan kan het ene project voorrang krijgen op andere werkzaamheden.

Conclusie voor de koop van een zwembad

Met bovenstaande tips en adviezen willen we je niet afschrikken voor het aanschaffen van een zwembad. Wij zouden het juist doen! Maar we hebben veel ervaring met zowel zwembadbouw als doe-het-zelf projecten en we zien het vaak misgaan. Door heel heldere afspraken te maken voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat je niet teveel gaat betalen.

Hoe is jouw ervaring met een zwembadbouwer of in het koopproces? We zijn benieuwd naar je onderstaande reacties!