Hoe kies je de juiste afmeting van je zwembad?

Hoe kies je de juiste afmeting van je zwembad?

Wat is de goed afmeting van een zwembad

Bij elke aanschaf van een zwembad komt de vraag naar voren; “wat is de beste maat van mijn zwembad’? Hoewel de verhouding meestal 2:1 wordt aangehouden, is dat niet noodzakelijk. Zo ben je bij opzetbaden uiteraard afhankelijk van de vaste maten. Maar welke factoren hebben nu allemaal invloed op de keuze van de afmeting?

  • verhouding tuin/zwembad
  • mogelijkheid tot zwemmen van baantjes
  • kosten in de aanschaf van materialen
  • energiekosten voor filtratie en verwarming
  • kosten om het zwembad te desinfecteren (chloor etc.)
  • wens om baantjes te zwemmen

Een zwembad in Nederland is doorgaans 8×4 meter. In andere landen is dit overigens vaak groter. Het lijkt rechtstreeks te maken te hebben met de grootte van de percelen. Deze afmeting van 32 m2 maakt het zwembad acceptabel om in te zwemmen: groot genoeg om baantjes te zwemmen en groot genoeg voor kinderen om lekker in te spelen.

Een jetstream in je zwembad

Wilt je echt aan je conditie werken, dan is een jetstream een betere oplossing. Jetstreams worden veelal in kleinere zwembaden geplaatst en zijn heel betaalbaar geworden de laatste jaren. Ze zijn te koop vanaf € 1.000,00.

Vergeet niet om bij de bepaling van de grootte rekening te houden met de randtegel. Reken er ook minimaal een meter terras rondom je zwembad bij. Anders kan er veel onnodig vuil (zoals gras) in het zwembad terechtkomen.

Wat voor afmeting heeft jouw zwembad en waarom ben je tot die keus gekomen? Of heb je een vraag omtrent de juiste afmeting voor je aanstaande zwembad? Deel met ons je vraag of opmerking!