Werkelijke kosten warmtepomp voor een zwembad

Wat zijn de kosten van een zwembadwarmtepomp in de praktijk?

Je zwembad van een warmtepomp voorzien is een verstandige keuze als je comfort belangrijk vindt. Er is geen beter product te koop om zeker te zijn van de ingestelde temperatuur. In de periode van april tot en met oktober lekker zwemmen!

Maar hoe zit het nu met de energierekening?

Hoe bepaal je de kostprijs van een warmtepomp?

Niemand kan het je op voorhand vertellen. Heel eenvoudig komt dit door de vele factoren die hierbij van invloed zijn. Bijkomend probleem is dat deze factoren ook telkens veranderen. Hoe zit dat nu?

Afmeting zwembad
Dit is een simpele. Hoe groter je zwembad, des te meer water erin zit. En elke liter water moet worden opgewarmd om een bepaalde temperatuur te krijgen. Dit kan je zelfs berekenen door de afgifte van de energie aan het water op te zoeken. De invloed van de afmeting op de prijs is wel een constante.

werkelijke-cop-waarde-warmtepomp
Klik op vergroting voor een voorbeeld

C.O.P. waarde warmtepomp
De COP waarde van een warmtepomp is de uitdrukking hoe efficiënt een product is. Eenvoudig gezegd is een hogere COP waarde gunstig, want je krijgt dan een hogere warmteopbrengst per aangeleverde kilowatt stroom. Een COP van 4.5 betekent dat als de warmtepomp 1 kW aan stroom opneemt (die je dus betaalt) dat de afgifte aan het zwembad gelijk is aan 4.5 kW aan warmte.

De COP waarde wordt net als bij een auto vastgesteld in een testopstelling. Helaas worden de opgegeven waardes niet altijd behaald. Elke fabrikant heeft in tabellen de verschillende prestaties opgenomen, met daarbij vermeld de gebruikte temperatuur etc.

Gewenste temperatuur zwembad
Niet elk zwembad heeft een zelfde temperatuur. Soms is 24 graden acceptabel en gemiddeld is 27 graden voor een zwembad in Nederland of België. Hoe hoger de temperatuur des te hoger het stroomverbruik bij een warmtepomp. Het is nu eenmaal makkelijker om water van 10 naar 15 graden op te warmen dan van 25 naar 30 graden. De opwarming gaat dan ook steeds langzamer. Ook is de afkoeling sterker bij hogere temperaturen.

Isolatie en afdekking
Van grote invloed is de mate van isolatie en soort afdekking van het zwembad. Heb je polystyreen blokken gebruikt en heb je een goede afdekking? Dan bespaar je veel kosten en een dergelijke investering betaalt zichzelf snel terug.

Luchttemperatuur en wind
Koude nachten en veel wind zullen het zwembad sneller afkoelen. Ook de temperatuur overdag bepaalt in hoge mate de werkelijke kosten van een warmtepomp. Helaas heb je hierop geen invloed.

Wat kost een warmtepomp voor mijn zwembad?

Hierboven hebben we een poging gedaan om je een realistisch beeld te geven. Zoals je zal begrijpen kan niemand vertellen wat je per jaar kwijt bent aan een warmtepomp. Reken al snel op € 150,00 per maand in een zwemseizoen (naar aanleiding van een onderzoek onder klanten).

Daarnaast zijn de moderne Inverter warmtepompen zeker het overwegen waard. Deze schakelen automatisch over op een energiezuinige modus wanneer ze de gewenste temperatuur bereiken. Ze draaien dan op een lager toerental en hierdoor zijn ze veel effectiever in werking. Daarnaast maken ze dan ook minder geluid.

Welke ervaring heb jij met een warmtepomp? Of welke aanvullende vraag kunnen we beantwoorden? Geef je reactie of vraag hieronder op!