skimmer

De skimmer maakt onderdeel uit van een zwembad indien er geen overloopgoot aanwezig is in het zwembad.

Het hoofddoel van de skimmer is om het water aan de oppervlakte van het zwembad (waar veel viezigheid zit) af te voeren naar de filterinstallatie. Doordat de positie van de skimmer altijd aan de top van de zwembadwand zit, bepaalt de skimmer ook de uiteindelijke diepte van het zwembad.

Type skimmers

Er zijn diverse skimmers verkrijgbaar. Globaal gezien zijn er standaard en brede skimmers, waarbij we voor bouwkundige zwembaden een brede skimmer aanbevelen. De capaciteit van dit type is groter dan een standaard (vierkante opening) model. Het standaard model is meer toepasbaar bij stalen baden met een ronding, aangezien het gedeelte van de opening recht getrokken moet worden en dit dus niet al te groot kan worden.

De standaard kleur is wit, het materiaal vrijwel altijd in ABS. Ook zijn RVS flenzen verkrijgbaar. Kleuren zijn wel verkrijgbaar, maar niet altijd aan te raden. Er treedt namelijk altijd een kleurverschil met de folie op en ook de vervaging in de loop de jaren verschilt. Gevolg is een (soms) hinderlijk contrast tussen folie en skimmer.

Hoogwater skimmer

Naast de standaard types is er ook een hoogwater skimmer verkrijgbaar. Hier is de achterzijde verhoogd waardoor er minder snel water uitloopt. Het waterpeil is 5 centimeter hoger dan bij een normale skimmer. Let op met een lamellenafdekking, aangezien de toegestane variatie in waterhoogte kleiner is. Stem dit goed af met de inbouwhoogte van de as.

Onderdelen en aansluitingen

Bij een skimmer krijg je meestal losse pakkingen en een flens. Deze zorgen ervoor dat je de aansluiting met de folie waterdicht kunt maken. Vaak krijg je er ook een afdekplaat bij om de schroeven af te dekken. Wel zo fraai.

Bij de skimmer hoort ook een skimmermandje en een drijfklep. Het mandje dient voor het grove vuil en moet u altijd schoon houden. Het klepje drijft mee op het waterniveau en voorkomt dat vuil het zwembad in komt als de pomp uitstaat. Beide onderdelen zijn overigens redelijk kwetsbaar, maar gemakkelijk te vervangen. Een eventuele vacuümplaat wordt over het mandje geplaatst als aansluiting op een zuigslang. Daardoor komt er geen bladvuil in de pomp. Dit is een alternatief voor de stofzuigeraansluiting in de wand.

De aansluiting voor de leidingen zit aan de onderzijde en kan bestaan uit een schroefdraad of lijmverbinding. Doorgaans wordt er geen terugslagklep gemonteerd of driedelige koppeling, maar wordt de verbinding met de pomp rechtstreeks gemaakt. Aan de zijkant kan men meestal een koppeling (laten) maken voor een mechanische automatische niveauregelaar, of wordt de sensor hiervoor in de skimmer gemonteerd. Let op: doe dit altijd in de skimmer die niet voor het zuigen van stof wordt gebruikt.

Positionering van de skimmer

Traditioneel zitten de skimmers aan de korte zijde. Toch kan het interessant zijn om te overwegen ze op de lange zijde te plaatsen!

Aan de korte zijde dienen de inspuiters een grote afstand te overbruggen om een juiste circulatie te verkrijgen. Plaatsing achter een rolluik is niet ideaal. Ook niet tegenover het rolluik omdat de inspuiters dan verstopt zitten. Uiteraard kan dit wel als u dat per se wil.

Plaats je de skimmers op de lange zijde dan hebben de inspuiters een kortere afstand te overbruggen. Ook bij solar lamellen is dit essentieel voor een optimale waterverplaatsing over de gehele oppervlakte van het zwembad. De verdeling van de skimmers over de lengte is niet heel moeilijk. Plaats je ze bijvoorbeeld op 1/4 en 3/4 van elkaar, dan weet je zeker dat je goed zit.

Vaak wordt bij het plaatsen van skimmers rekening gehouden met de windrichting. Deze factor is uiteraard van belang, maar veel belangrijker is om de afstand van de skimmer naar de filterinstallatie zo kort mogelijk te houden. Dit gaat dus boven de windrichting uit. De pomp heeft vaak moeite om het water aan te zuigen en de lucht uit de leidingen te halen. Als deze afstand te groot is, kan het zijn dat de pomp hiertoe niet in staat is. Zorg er ook voor dat de skimmeruitgang aan de buitenzijde van het zwembad niet in één lijn komt met bijvoorbeeld een lamp. Het is namelijk belangrijk de buis recht naar beneden te laten lopen, zonder onnodige bochten erin.

Inbouwen

Zorg dat de bovenzijde van de skimmer volledig gelijk loopt met de bovenzijde van de gemetselde muur. De houten lat of Hung-profiel komt dus over de skimmer heen. Laat bij het inbouwen alle flenzen en pakkingen achterwege. De binnenzijde van de muur (inclusief eventuele isolatie) is ook de inbouwdiepte van de skimmer. Bepaal dus vooraf exact de dikte van de isolatie of de dikte van het stuken.