Hoe koel je je zwembad af bij warm weer?

Een zwembad in de tuin heb je vooral om zelf af te koelen op hete dagen. Hoe fijn is het om bij dertig graden je lichaam onder te dompelen in fris en helder water. Kinderen spelen uren en je voelt je al beter als je je zwembad ziet liggen. Maar wat te doen als je zwembad te warm wordt?

Een te warm zwembad

Geloof het of niet, maar een zwembad kan echt te warm worden. Zeker met een aanhoudende hittegolf is er kans op een te hoge temperatuur. Dit brengt allerlei problemen en gevaren met zich mee. Niet alleen koelt het water je lichaam niet meer af, er kan ook echt schade ontstaan.

Hoe warmt een zwembad op?

Je hebt twee manieren waarop een zwembad kan opwarmen. Ten eerste door de zon en ten tweede door het aansluiten van zwembadverwarming. Denk dan aan een warmtepomp of zonnecollector. Een zwembad wordt meestal ook voorzien van een goede isolatie waardoor de afkoeling in bijvoorbeeld de nacht wordt beperkt.

Als je zwembad boven de 32 graden komt dan heb je toch wel een probleem, afhankelijk van het type zwembad. Wanneer je een liner als folie hebt kan je bij 30 graden al problemen ervaren.

Gevaren van een te heet zwembad

  • Zwembadfolie gaat rimpelen. Hoewel gewapende folie best wel tegen een hoge temperatuur kan gaat de folie uitzetten. Je ziet dat door de plooien in je bad. Helaas wordt dit zelden weer gecorrigeerd bij het dalen van de temperatuur. Een gewone folie kan dit al vertonen boven de 28 graden.
  • Een noppenfolie als afdekking kent ook een maximale temperatuur. Boven 30 graden kan deze kapot gaan en dan vervalt ook de garantie. Hou ook rekening met het feit dat de bovenkant extreem heet kan worden door zonlicht. Bij warm water kan het kunststof ook niet meer afkoelen aan de onderkant.
  • Bij een lamellenafdekking of rolluik kunnen de lamellen kapot gaan. Met name bij de lamel met ingebouwde solar functie is dit een gevaar. Wanneer de bovenkant zonlicht doorlaat wordt de lamel aan de onderzijde (zwart van kleur) heter dan aan de bovenkant. Hierdoor worden de lamellen dus net een hoepel zo krom. Dit gevaar is er altijd, maar wanneer het water heet wordt is de kans groter.

Hoe koel je een zwembad af?

Je kan een zwembad afkoelen op meerdere manieren, maar begin altijd met de meest eenvoudige.

Laat in de nacht de afdekking achterwege. Grote kans dat het water redelijk afkoelt en zo beneden de 28 graden blijft. Er verdampt wel water uit je zwembad, maar dat is niet te voorkomen. Hou het zwembad dus open en je voorkomt veel problemen.

Daarnaast zet je natuurlijk de zonnecollectoren uit en elke andere zwembadverwarming ook. Indien de temperatuur toch te hoog blijft of wordt kan je nog 2 actieve pogingen ondernemen.

Ten eerste kan je koud leidingwater toevoegen. Dit is natuurlijk kostbaar en niet duurzaam. Maar het werkt wel. Daarnaast kan je een wat luxere warmtepomp ook laten koelen. Soms gaat dit automatisch of soms moet je deze functie apart inschakelen.

Ook stromend water van een waterval kan bijdrage in het afkoelen

Andere tips bij warm weer

  • Voeg op voorhand extra chloor toe. De zon breekt chloor af en de hogere temperatuur verbruikt meer chloor.
  • Zet je zwembadpomp aan als je een afdekking hebt. Het water moet circuleren anders wordt de temperatuur onder de lamellen toch te hoog. Als je een inlooptrap hebt dien je ook te beseffen dat in het meest ondiepe stuk boven de hoogste trede het water flink warm kan worden.