Wat te doen als je zwembad groen is?

Iedereen met een zwembad heeft er wel eens mee te maken, algen in het water en dus groen zwemwater. Het ziet er niet uit en kan steeds erger worden als je er niets aan doet. Gelukkig is de oplossing dichtbij.

Algengroei herken je aan de groene of bruine aanslag die tegen de bodem en zijkanten van het zwembad zit of omdat je zwembadwater een groene mat lijkt.

Hoe krijg je algen in een zwembad?

Er zijn diverse oorzaken voor algengroei te vinden:

 • De combinatie van chloor en de zuurgraad is uit balans. De pH-waarde van het zwembadwater moet altijd schommelen tussen de 7,2 en 7,4. Dit kan gemeten worden aan de hand van een pH waarde meter. Wanneer de pH waarde van het zwembadwater hoger of lager uitvalt is het verstandig om deze eerst op pijl te brengen voordat je de algen aanpakt. De waarde van vrij chloor dient ongeveer 1.5 p.p.m. te zijn. Wij hebben een nadere toelichting op waterbehandeling beschikbaar.
 • Zonlicht. Algen hebben zonlicht nodig om via fotosynthese zichzelf te voeden met koolhydraten. Veel zon heeft dus een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Meet de chloorwaarde bij veel zon dan ook wat vaker en voeg op voorhand meer chloor toe. Daarnaast zorgt zonlicht er voor dat chloor afbreekt en dus kan ‘vervliegen’. Check daarom ook het cyanuurzuur gehalte.
 • Te hoge temperatuur. Wanneer het zwembadwater langdurig achtentwintig graden Celsius of hoger is, is de kans op algengroei groter.

Algen verwijderen uit het zwembad

Algengroei begint vrijwel altijd op de wanden en bodem van het zwembad. Wanneer je de bodem gladder voelt worden dan is het eigenlijk al mis! Algen verdubbelen zich razendsnel, dus er snel bij zijn is dan belangrijk. Zo pak je het aan:

 1. zorg dat je pH waarde rond de 7.2 ligt. Zelfs op de verpakking van chloor staat dat dit de beste waarde is. Een range van 6.8 tot 7.8 is echt veel te ruim! Voeg zo nodig de pH min of pH plus toe aan je zwembad, of controleer de automatische doseerunit (vloeistof op?).
 2. geef je zwembadwater een chloorshock. Wees niet te zuinig, want het chloor gaat snel op aan de algen. Overschrijdt echter niet de maximale dosering per 24 uur.
 3. anti-algen vloeistof kan helpen. Dit is echter vaak wel een paardenmiddel, dus wees er voorzichtig mee.
 4. BORSTELEN! Bijna niemand die het doet, maar het werkt perfect. Als het water nog helder is en alleen de wanden glad kan je het beste de algen losborstelen. Ze worden dan tig keer sneller onschadelijk gemaakt dan wanneer ze op de folie blijven zitten.

Gerelateerde informatie

Wordt zwembad paars door urine?
LSI waarde zwembad
Zout electrolyse voor in het zwembad
Meisje in zwembad met chloor

Algen in zwembad voorkomen

Het beste doe je er aan om te voorkomen dat je zwembad verandert in een groen tapijtje. Hoe doe je dat zo effectief mogelijk?

 • Dek je zwembad goed af. Zonlicht is echt funest voor een uitbraak van algen.
 • Meet regelmatig de pH waarde van je zwembad. Onweer of een andere omslag heeft altijd een negatieve impact op de balans in je zwembad.
 • Zorg voor VOLDOENDE chloor in je zwembad. Vrij chloor is nauwelijks op te merken en het is de enige manier om algengroei echt te voorkomen. Koop een goede testset en eventueel een automatische doseerunit. Voorkomen is echt beter en je verbruikt veel minder chloor aan het einde.
 • Een deugdelijke pomp en zandfilter (eventueel met EGFM) doet ook wonderen. Bij voorkeur laat je deze 24 uur draaien.

Uit ervaring weten we dat het testen van het water nogal er eens bij inschiet. Of men laat het de zwembadbouwer of ‘poolboy’ elke 14 dagen doen bij een onderhoudscontract. Begrijpelijk, maar bedenk dan ons devies: Voorkomen van algen in je zwembad is echt beter dan bestrijden!

Aangezien waterbehandeling een lastig ding is om te leren zijn we graag bereid je van informatie te voorzien bij problemen. Heb je last van een slechte waterkwaliteit? Stuur ons dan even een berichtje, of stel je vraag hieronder!