Zwembadkwestie Deventer wordt zwembad-challenge

De ruzie tussen bewoners van een wijk in Deventer, de gemeente en een woningcorporatie om een zelfgebouwd zwembadje dreigt uit te lopen op een juridische strijd.

Inmiddels zijn ook op andere plekken in de stad zwembadjes gebouwd. De gemeente en een woningbouwvereniging willen ze weg hebben, maar de eigenaren weigeren dat.

Intex zwembad van 5×3

Deventenaar Wesley de Vries uit de volksbuurt het Rode Dorp bouwde in april een 5 bij 3 meter groot zwembad voor zijn huis om kinderen uit de buurt in te laten spelen.

De buurt was er blij mee, maar de gemeente niet. Het ding moest daar weg, want de veiligheid was in het geding. “Als het ondanks het goede toezicht toch een keer fout gaat, dan zijn wij aansprakelijk en dat kun je gewoon niet op je nemen”, zegt een woordvoerder van de gemeente in het NOS Journaal. Bovendien stond het zwembad deels op het trottoir.

De Vries kwam met de gemeente overeen het zwembad te verplaatsen naar de voortuin van de buren. Daarvoor moest wel een muurtje worden gesloopt, want de tuin was te klein.

Daar was de woningbouwvereniging niet blij mee. Bovendien kan het zwemwater als het zwembad leegloopt schade aan de huizen veroorzaken. Kortom, het bad moest weg, maar dat wilden de buurtbewoners niet.

Regionale media

De strijd werd opgepikt door de regionale media. Inwoners van andere wijken in Deventer verklaarden zich solidair, bouwden ook een zwembadje en riepen op Facebook anderen op om hetzelfde te doen.

Facebook

De woningbouwvereniging en de bewoners gaan morgen om de tafel zitten om te kijken of ze gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen. Een ding is zeker: de bewoners zullen zelf de zwembadjes niet afbreken.

Bron: NOS Nieuws